Duiktips

Een professionele coole held gaat natuurlijk niet zonder goede voorbereidingen het koude water in, hierbij dus wat duiktips:

Veiligheid boven alles

Veiligheid staat bij de Rotary Nieuwjaarsduik Zeewolde hoog in het vaandel. Vanwege de mogelijke ijsvorming in het Wolderwijd treffen wij elk jaar extra veiligheidsvoorzieningen. Als er ijs is zullen we voor de duik een groot wak in het water maken, zonodig met een bulldozer. De looproute voor de Helden is duidelijk gemarkeerd en gaat niet te diep het water in. Zo’n 10 ervaren duikers, met EHBO-ervaring houden alle duikende Helden in de gaten. De looproute voor kinderen (tot 12 jaar) en volwassenen is gescheiden.

Kledingadvies

Naast de adviezen zoals je die onderstaand ziet, raden we alle duikende Helden aan om dichte schoenen aan te trekken en – bij serieuze vorst – een broek met lange broekspijpen te dragen. Op deze manier sluiten we zoveel mogelijk risico’s op bevriezing van ledematen uit en kunnen we gezamenlijk fris en gezond het nieuwe jaar in duiken!

Iets aan je voeten

Waterschoenen, een paar elegante pumps, sandalen, laarzen of turfschoenen zorgen ervoor dat je je voeten beschermt tegen de koude ondergrond en harde of scherpe dingen op het strand of op de bodem onder water. Bovendien houd je zo de kou langer buiten.

Een warm hoofd

Helden houden het hoofd nu eenmaal graag ‘cool’. Maar tijdens de duik is een warm hoofd echter best belangrijk. Zet je leukste (warme) muts op!

Een opvallende outfit

Al jouw supporters op het strand moeten je natuurlijk wel kunnen volgen tussen het geplons in het Wolderwijd. Bovendien maken origineel geklede Helden kans op de waardevolle prijzen. Zie ook de programma pagina.

Lekker vet

Helden zijn doorgaans ietwat vreemde vogels: Vogels hebben vaak een vette laag over hun veren om hen te beschermen tegen het koude water. Is het écht ijskoud? Neem dan een flinke pot vaseline mee en smeer je Heldenlichaam er royaal mee in, dan dringt de kou minder snel door.

Warming up

Doe mee aan de muzikale ‘warming up’ kort voor de start. Je spieren zijn dan lekker op temperatuur. Je vergroot hiermee bovendien je kans om in de prijzen te vallen als de snelste Held!

Dit keer geen ‘cooling down’

In tegenstelling tot de meeste sporten, is een ‘cooling down’ na de duik niet nodig. Zorg er juist voor dat je je na de duik snel afdroogt, trek warme kleren aan en geniet van een kop warme chocolademelk of een kom hete snert.

Lekker opscheppen tijdens de NieuwjaarsBeachBorrel

Na je Heldendaad is het nog gezellig napraten en opscheppen met al je supporters: Kom met z’n allen weer op temperatuur onder het genot van heerlijke, winterse consumpties.

alle rechten voorbehouden | deelname op basis van eigen risico!